Svijet
0

Vijeće sigurnosti želi sudove i zatvore za somalske pirate

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u ponedjeljak na usvajanje širokog spektra mjera za borbu protiv somalskih pirata, uključujući nove zakonske propise, međunarodne sudove i specijalizirane zatvore.

Vijeće je jednoglasno usvojilo rezoluciju, koju je podnijela Rusija, kako bi se poboljšali međunarodni napori protiv pirata uz obalu Somalije, što je prijetnja koja stalno raste.

Ova rezolucija poziva na uspostavu sudova koji će suditi piratima u nekoj drugoj zemlji, a ne samo u Somaliji.

Ovo bi bio „prvi korak“ prema „uspostavi efikasnog pravnog mehanizma, koji će biti u stanju pružiti vjerodostojno rješenje“ kako bi se pred sud izveli somalski pirati, ocijenio je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin.

Vijeće sigurnosti pozvalo je glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da pripremi preporuke u sljedeća dva mjeseca kako bi se uspostavili ovi sudovi.

Brojne mjere koje su predstavljene u rezoluciji oslanjaju se na rad bivšeg francuskog ministra Jacka Langa, zaduženog za ovaj predmet u UN-ovoj misiji.

Somalski pirati su oteli gotovo 2.000 ljudi i primili otkupninu od 9,5 miliona dolara za brodove koje su oteli od 2008. godine uprkos prisustvu brojnih međunarodnih mornarica u Indijskom okeanu.

Sedam od deset uhapšenih pirata bude oslobođeno zbog nedostatka dokaza i zbog nezainteresiranosti država da im se sudi.