UN
0

Vijeće sigurnosti uvelo dodatne sankcije Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak je jednoglasno odobrilo dodatne sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog posljednje nuklearne probe koju je ta zemlja izvršila 25. maja a koje podrazumijevaju zabranu trgovinske razmjene i embargo na isporuku oružja.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje izvoz oružja iz Sjeverne Koreje, kao i uvoz naoružanja u tu zemlju, prenio je Reuters.

Prema rezoluciji, zemlje članice UN-a mogu nadzirati vode koje pripadaju Sjevernoj Koreji, kao i zračni i kopneni granični prostor te države, uz dopuštenje da unište ili zaplijene bilo kakva sredstva čiji transport znači narušavanje novih sankcija.

Kina i Rusija, koje su ranije bile uzdržane u pogledu uvođenju dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji, podržale su ovaj put nacrt rezolucije SAD-a.

Međunarodna zajednica zahtijeva od vlade u Pyongyangu da obustavi sve nuklearne probe i lansiranje balističkih raketa.

Također traži se zabrana izvoza svih vrsta naoružanja, kao i uvoz u Sjevernu Koreju svih vrsta oružja, s izuzetkom lakoga streljačkog naoružanja, kao i uvođenje finansijskih kazni, između ostalog zamrzavanje sjevernokorejskih sredstava koja bi mogla biti iskorištena za finansiranje njezina nuklearnoga i raketnog programa.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, zajedno s Japanom i Južnom Korejom, postiglo je u srijedu saglasnost oko nacrta rezolucije kojom bi se proširile sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog nedavno izvedenih nuklearnih proba i zbog nuklearnog programa te zemlje.

SAD i Japan su zahtijevali energične sankcije kako bi se kaznio Pyongyang zbog nuklearnih proba izvedenih u maju.

Kina i Rusija su bile za opreznu politiku strahujući da bi pooštravanje sankcija moglo isprovocirati Sjevernu Koreju.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a su SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska.