Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN usvojilo rezoluciju o Siriji

Klix.ba
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo rezoluciju o Siriji, navodeći detalje o međunarodnom nadzoru zemlje i uništavanju hemijskog arsenala.

"Današnja historijska rezolucija je prva vijest nade za Siriju, nakon dosta vremena", rekao je nakon glasanja glavni sekretar UN-a, Ban Ki-moon.

"Sirijske strane će morati da se konstruktivno uključe u nadolazeću konferenciju u Ženevi, koja će biti značajan korak ka stvaranju demokratske države i garancije ljudskih prava za sve u Siriji", rekao je Moon u svom obraćanju.

Nova mirovna konferencija u Ženevi trebala bi se održati sredinom novembra. Sirijsku opoziciju predstavljat će jedna delegacija.

Usvojena rezolucija poziva na reakcije ukoliko inspektori odluče da Sirija nije ispunila svoje obaveze. Reakcije će ovisiti od druge rezolucije koja će se donijeti u slučaju nepoštivanja.

Rezolucija o hemijskom oružju u Siriji stvara okvir za prevazilaženje političke krize. Sirijska opozicija je također obavezna da radi sa međunarodnim stručnjacima.

"Assadov režim mora da ispuni uslove ovog sporazuma. Sirija ne može birati ili odbiti inspektore i mora im pružiti neometan pristup svim lokacijama i ljudima. Ukoliko režim odbije saradnju, bit će posljedica. Ova rezolucija jasno govori da odgovorni za ovaj stravični čin moraju odgovarati", rekao je američki državni sekretar John Kerry, navodeći kako će inspektori u novembru početi sa radom.

Francuski ministar vanjskih poslova, Laurent Fabius, također je krivicu i odgovornost prebacio na sirijsku vladu.

"Svi dokazi jasno ukazuju na vladu i niko to ne može poreći. Francuska i SAD preuzet će svoje odgovornosti i mislimo da se takav čvrst stav isplatio", rekao je Fabius, ukazujući kako je samo prijetnja vojnom akcijom prisilila Assada da se odrekne hemijskog oružja.

"Rezolucija ne samo da prepoznaje bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, već podupire i pozivanje na odgovornost sirijiske vlade zbog dokazane upotrebe", rekao je William Hague, britanski državni sekretar vanjskih poslova.

Sirijski ambasador u UN-u, Bashar Jaafari, naveo je kako rezolucija drži sve strane u Siriji jednako odgovornim za uklanjanje hemijskog oružja, uključujući i pobunjeničke snage.

"Ipak, neke članice Vijeća sigurnosti pokušavaju da sabotiraju pokušaje. Žalosno je što su neke delegacije počele loše da interpretiraju rezoluciju u pokušaju da je skrenu s njenog cilja", rekao je Jaafari.