Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN: Rusija pozvana da poštuje nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN)  na hitnoj sjednici sinoć raspravljalo je o krizi u Ukrajini. Predstavnici Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Kine u VSUN pozvali su Rusiju da poštuje Memorandum iz Budimpešte.

Nakon što je Federalno vijeće gornjeg doma ruskog Parlamenta odobrilo slanje ruskih vojnih trupa u Krim u Ukrajini, nakon čega je zakazana sinoćnja hitna sjednica VSUN.

U izjavi prije sastanka VSUN-a, stalni predstavnik Ukrajine u UN-u Jurij Sergejev kazao je kako su ruski vojnici sada u Krim ušli pod lažnim navodima da su došli spasiti ljude koji govore ruski jezik.

"Ovakva akcija Rusije protiv Ukrajine je ozbiljna povreda međunarodnog prava", naglasio je Sergejev, podsjetivši da je u Memorandumu iz Budimpešte 1994. godine Rusija garantovala da se neće miješati u nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

On je pozvao SAD, Francusku i Kinu, koje su zemlje koje garantuju provedbu Sporazuma iz 1994. godine, da hitno poduzmu odgovarajuće korake.

Sergejev je pozvao sve zemlje članice UN-a da ne dozvole da se bilo koja država miješa u suverenitet i teritorijalni integritet druge države.