Svijet
1

Vijeće sigurnosti UN: Četiri države rekle "ne" ruskoj rezoluciji o Siriji

Klix.ba
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Prijedlog Rusije da Ahrar uş Şam i Jeis el islam proglasi terorističkim organizacijama blokirale su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Ukrajina.

Ove četiri zemlje blokirale su ruski pregled u UN da se grupe Ahrar uş Şam i Jeis el islam proglase terorističkim, prenosi Reuters, pozivajući se na diplomate. Rusija je 26. aprila podnijela zahtjev da se u spisak sankcionisanih SB UN uvrste terorističke grupe Ahrar uş Şam i Jeis el islam, koje su povezane sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Kako je ranije izjavio stalni predstavnik Novog Zelanda pri UN Džerard van Bohemen, u Vijeću sigurnosti UN su imali različite stavove o ruskoj inicijativi. Američke diplomate su dale na znanje da su protiv inicijative. Prema mišljenju Washigtona, to može da potkopa pokušaje da se stabilizuje primirje u Siriji.

Kako navodi Reuters, za unošenje grupa u "crni spisak" potreban je konsenzus u antiterorističkom komitetu SB UN. Ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio da lideri zapadnih zemalja nisu spremni da grupe Ahrar uş Şam i Jeis el islam proglase terorističkim organizacijama.