Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a: Zahtjev za sankcije za Sjevernu Koreju

FENA
Novim nacrtom rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zahtijeva se uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji zbog lansiranja raketa koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, saopćili su sinoć diplomati u New Yorku.

SAD, Japan, Francuska i Velika Britanija prezentovali su 15-članom Vijeću sigurnosti izmijenjeni nacrt rezolucije kojom se traži osuda i uvođenje sankcija Pjongjangu. Ali Vijeće nije utvrdilo datum glasanja o rezoluciji, prenijela je agencija DPA.

Sankcije uključuju korake koje će preduzeti članice UN-a za sprječavanje transfera resursa i prodaje nuklearne tehnologije Sjevernoj Koreji te sprječavanje nabavljanja materijala u vezi s raketama koje razvija Sjeverna Koreja.

Francuski ambasador Žan-Mark de la Sablier, predsjedavajući Vijeća sigurnosti za juli, rekao je da očekuje da rezultat od 13-2 prilikom glasanja , zato što se Kina i Rusija protive donošenju rezolucije i umjesto toga se zalažu za izdavanje saopćenja.

"To je ono što očekujem u pogledu glasanja", rekao je Sablier novinarima i dodao da se nada da Kina i Rusija neće staviti veto na rezoluciju.

Nacrt rezolucije zvanično je predstavljen Vijeću sigurnosti poslije sastanka iza zatvorenih vrata pet stalnih članica Vijeća s pravom veta - SAD, Rusije, Francuske, Britanije i Kine.

Kina je saopćila da su u toku napori da bi se ubijedila vlada u Pjongjangu da odustane od budućih testiranja raketa, a nakon što je u srijedu lansirala sedam projektila, od čega jedan dugog dometa.

Peking je poslao izaslanika u Pjongjang na razgovore i predložio da Vijeće sigurnosti ne preduzima nikakvu akciju u vezi s nacrtom rezolucije dok se njihov zvaničnik ne vrati iz Sjeverne Koreje.

"Kina i druge države vjeruju da je potrebno da se pošalje oštra poruka o raketnim testovima", rekao je novinarima kineski ambasador Vang Gunagja. "Ali svaka akcija Vijeća sigurnosti treba da uzme u obzir diplomatske napore koji su u toku". Vang je upozorio da će glasanje o nacrtu rezolucije poremetiti jedinstvo u Vijeću. On je rekao da sve mogućnosti ostaju otvorene, misleći pritom na eventualni veto Kine.

Američki ambasador Džon Bolton je rekao da je nacrt rezolucije izmijenjen poslije razgovora pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i pravnih eksperata. On i japanski ambasador Kenzo Ošima nisu isključili mogućnost daljih razgovora ako to bude tražila Kina.

"Važno je da Vijeće djeluje oštro i brzo zato što je prijetnja s kojom se suočavaju region (Azija) i svijet neprihvatljiva", rekao je Ošima.

Nacrtom rezolucije se osuđuje "višestruko lansiranje" raketa Pjongjanga i traži da "Sjeverna Koreja odmah prestane s razvojem, testiranjem, razmještajem i širenjem balističkih raketa i povratak na raniju spremnost za moratorij na lansiranje raketa".

Nacrtom se traži da se Sjeverna Koreja odmah vrati na razgovore šest država o njenom nuklearnom programu "bez preduvjeta". Pet država Kina, SAD, Južna Koreja, Japan i Rusija nisu uspjele da ubijede Pjongjang da odustane od nuklearnih aktivnosti tokom nekoliko rundi razgovora u protekle tri godine.