Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu o sankcijama Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u subotu kako bi razmotrilo moguće sankcije prema libijskom čelniku Moameru Gadafiju zbog njegovih mjera protiv demonstranata, najavili su diplomati u svjetskoj organizaciji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak Vijeće sigurnosti da poduzme konkretne korake na rješavanju situacije u Libiji i hitno razmotri predloženi paket sankcija.

"Vrijeme je da Vijeće sigurnosti razmotri konkretnu akciju. Naredni sati i dani mogli bi biti odlučujući za Libijci", kazao je Ban, a prenijela agencija Reuters.

U nacrtu rezolucije, koju su predložile Francuska i Velika Britanija i koji je dostavljen članicama Vijeća sigurnosti u petak na zatvorenim konsultacijama, navodi se da bi napadi na civile u Libiji mogli biti tretirani kao zločini protiv čovječnosti i predmet istrage Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu.

U predloženom tekstu se na šest stranica poziva na uvođenje embarga na uvoz oružja Libiji, kao i na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine najviših dužnosnika zemlje.

Amandmani na nacrt rezolucije bit će podnošeni tokom zatvorenih konsultacija i glasanje o njoj neće biti održano tokom dana, potvrdili su diplomati u UN-u britanskoj agenciji.

Sjedinjene Američke Države su u petak saopćile da uvode sankcije Libiji i prekidaju diplomatske odnose s tom zemljom, a vlade država članica EU-a postigle su konsenzus o nametanju sankcija Libiji na uvoz oružja, zamrzavanju imovine visokih dužnosnika i zabrani putovanja, ali će službena odluka biti donesena tek početkom iduće sedmice.