Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat promatračkoj misiji u Gruziji

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je na šest mjeseci produžilo mandat promatračke misije UN-a u Gruziji (UNOMIG), ustanovljene 1993. godine kako bi nadzirala poštivanje prekida vatre i razdvajanje snaga nakon sukoba između gruzijske vlade i pobunjenika koji traže otcijepljenje pokrajine Abhazije.

Vijeće sigurnosti UN-a, čija je članica i Hrvatska, jednoglasno je usvojilo rezoluciju čiji je nacrt predstavila Rusija. U rezoluciji se obje strane pozivaju da učvrste ostvarena poboljšanja opće sigurnosne situacije na crti prekida vatre, i podvlači potreba za "razdobljem održive stabilnosti" duž crte razdvajanja u dolini Kodori.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin je u obraćanju novinarima pozdravio usvajanja rezolucije, navodeći da ona ističe "pozitivnu posredničku ulogu Rusije" u sukobu.

Čurkin je istodobno iznio niz optužbi na račun Gruzije, vezano uz povećanu vojnu prisutnost u dolini Kodori, prelete njezinih borbenih zrakoplova i bespilotnih letjelica u zoni sigurnosti i druge poteze, zaključivši da Gruzija "ne igra konstruktivnu ulogu".

Američki ambasador Zalmay Khalizad izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem rezolucije, posebno zbog činjenice da ona "poziva za brz povratak izbjeglica i raseljenih osoba u Abhaziju".

U pripremljenoj izjavi, Khalilzad je rekao da SAD snažno pozdravlja novu inicijativu službenog Tbilisija za političko rješenje sukoba u Abhaziji pregovorima, te ponovio podršku Washingtona teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije na cijelom njezinom teritoriju, koje UN potvrđuje i u rezoluciji.

Na pitanje o povezanosti slučaja Abhazije s neovisnošću Kosova, kako javlja Hina, Khalilzad je ponovio da je "Kosovo jedinstven slučaj, jer je bilo stavljeno pod upravu UN-a, uz obavezno naknadno utvrđivanje statusa".

"Uvjereni smo da je Kosovo jedinstven slučaj i da nema implikacija na ostale slučajeve", rekao je američki diplomat.