Martin Scheinin
0

"Vijeće sigurnosti UN-a prekoračilo ovlasti nakon terorističkih napada 2001."

FENA
Martin Scheinin
Martin Scheinin
Nezavisni stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava Martin Scheinin ocijenio je da režim borbe protiv terorizma koji je Vijeće sigurnosti UN-a stvorilo poslije 2001. godine izlazi iz okvira njegovih ovlasti i pozvao to tijelo svjetske organizacije da sve takve mjere sistematizira unutar jedne rezolucije.

Na konferenciji za novinare Scheinin je izjavio da su obveze koje je Vijeće sigurnosti Rezolucijom 1373 nametnulo članicama UN-a odmah nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. "graniče sa kvazizakonodavnim mjerama koje nemaju ograničenje u vremenu i prostoru".

Scheinin je u svom godišnjem izvještaju, koji je podnio Generalnoj skupštini UN-a, ocijenio da kakvo god opravdanje bilo za usvajanje te rezolucije, "nastavak njene primjene devet godina kasnije ne može se smatrati odgovarajućim odgovorom na specifičnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost".

"Rezolucija 1373 izlazi iz okvira ovlasti datih Vijeću sigurnosti UN-a i predstavlja rizik za zaštitu jednog broja međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava", kazao je on.

Scheinin, profesor iz Finske koji je na to mjesto imenovan 2005. godine, smatra problematičnim nametanje trajnih obaveza državama povodom akata terorizma koji se nisu dogodili, jer ne postoji univerzalno prihvaćena i precizna definicija terorizma.

On je također rekao da postoji problem s Rezolucijom 1267 Vijeća sigurnosti iz 1999. godine, koja nameće režim sankcija prema Al-Qaidi i talibanima.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da iskoristi mogućnost približavanja 10-godišnjice Rezolucije 1373 da bi Rezoluciju 1267 zamijenilo jednom rezolucijom koja neće biti usvojena uz pozivanje na Poglavlje VII Povelje UN-a, i da tako sistematizira svoje mjere protiv terorizma.

Poglavlje VII daje pravo Vijeću sigurnosti da reagira u slučajevima ugrožavanja mira u svijetu.

"Dok se Rezolucija 1267 može smatrati privremenom mjerom Vijeća sigurnosti, korištenje ovlasti iz Poglavlja VII Povelje UN-a da bi se održavala stalna teroristička lista pojedinaca i entiteta bilo gdje u svijetu i da se nametne njena primjena državama članicama UN-a kao pravno obvezujuća, izlazi van ovlaštenja Vijeća sigurnosti", rekao je Scheinin.

On je pozdravio spremnost Vijeća sigurnosti da reformira listu, prenio je Tanjug.

"Od suštinske je važnosti da pojedinci i entiteti imaju pravo pristupa domaćim sudovima da bi osporili bilo koju mjeru kojom se primjenjuju sankcije koje su rezultat političke odluke diplomata", dodao je Scheinin.

"Umjesto da sastavljaju popis terorista, Ujedinjene nacije mogu pružiti savjet i pomoć, uključujući prikupljanje dokaza, kako bi države same mogle to učiniti", kazao je Scheinin.