Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na prekid neprijateljstava u Gazi

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a rano u nedjelju pozvalo je na trenutno zaustavljanje nasilja u Gazi nakon izraelskih zračnih udara u kojima je ubijeno više od 270 Palestinaca, koji su uslijedili kao odgovor na raketne i minobacačke napade militanata Hamasa iz Gaze na Izrael.

"Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost nad eskalacijom stanja u Gazi i pozivaju na trenutačno zaustavljanje svih neprijateljstava", stoji u izjavi Vijeća sigurnosti koju je novinarima pročitao hrvatski ambasador Neven Jurica, prenijela je Hina.

"Članice pozivaju sve strane da odmah zaustave sve vojne aktivnosti", dodaje se u izjavi objavljenoj nakon izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti kojim u decembru predsjedava Hrvatska.

Sjednica je sazvana na zahtjev Libije, jedine arapske članice Vijeća, a izjava je usuglašena nakon četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata. Njome se također sve uključene strane pozivaju da odgovore na "ozbiljne humanitarne potrebe u Gazi".

Prema posljednjim podacima, u izraelskim zračnim udarima na Gazu u subotu i nedjelju ujutro poginuo je 271 Palestinac, a 620 ih je ranjeno. Izraelski ministar obrane Ehud Barak u nedjelju je dopustio prolazak jednog humanitarnog konvoja s humanitarnom pomoći za pojas Gaze.