Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napade u Parizu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti UN osudilo je "barbarske i kukavičke terorističke napade" u Parizu i pozvao na kažnjavanje odgovornih.

"Vijeće sigurnosti ukazuje na potrebu da se počinioci ovih terorističkih djela privedu pravdi", navodi se u saopštenju najvišeg tijela UN.

Predsjednik SAD Barack Obama obećao je da će njegova administracija pomoći Francuskoj poslije serije napada u Parizu, koje je opisao kao "pokušaj terorisanja nevinih civila".

"Griješe oni koji misle da mogu terorisati narod Francuske ili vrijednosti za koje se taj narod zalaže", rekao je Obama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da Alijansa stoji uz Francusku "snažna i ujedinjena" protiv terorizma, poslije pogibije nekoliko desetina ljudi u napadima u Parizu.

"Duboko sam šokiran večerašnjim užasnim terorističkim napadima širom Pariza. U mislima sam sa porodicama žrtava, sa svima koji su pogođeni i sa narodom Francuske. Stojimo snažno i ujedinjeno u borbi protiv terorizma. Terorizam neće nikada pobijediti", saopštio je Stoltenberg.

Britanski premijer David Cameron saopštio je da je šokiran napadima u glavnom gradu Francuske i obećao pomoć evropskom susjedu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je ranije duboko saučešće povodom serije terorističkih napada u Parizu i solidarnost sa francuskim narodom i predsjednikom Francoisom Hollandeom.