Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a oštro osudilo Sjevernu Koreju

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija oštro je u saopćenju osudilo Sjevernu Koreju zbog tvrdnje da je izvršila nuklearnu probu.

Sjedinjene Države u međuvremenu predlažu nacrt rezolucije s trinaest tačaka kojima se poziva na preduzimanje akcije protiv Sjeverne Koreje, javio je BBC.

Predviđene sankcije podrazumijevaju sprečavanje zemalja da trguju bilo kakvim materijalom koji bi mogao da bude iskorišten za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, inspekcije uvoza i izvoza Sjeverne Koreje i blokiranje finansijskih transakcija koje bi mogle da potpomognu nuklearno naoružavanje.

Američki ambasador u UN-u John Bolton je, izlazeći sa sastanka u New Yorku, novinarima rekao da se sve članice slažu s preduzimanjem snažnog i brzog odgovora.

Američki predsjednik Bush osudio je tvrdnje Sjeverne Koreje da je preduzela prvu nuklearnu probu kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

U kratkom saopćenju Bijele kuće navodi se da je riječ o neprihvatljivom i provocirajućem postupku kojim se prkosi međunarodnoj zajednici.

Bush je naveo da je razgovarao s liderima Kine, Južne Koreje, Rusije i Japana i da je sa njima postignuta saglasnost da ovo pitanje zaslužuje hitan odgovor Vijeća sigurnosti UN.

On je nazvao Sjevernu Koreju svjetskim predvodnikom u nuklearnom naoružavanju, rekavši da će zbog toga biti smatrana odgovornom.

Kina, jedna od rijetkih zemalja koje održavaju veze sa Pjongjangom, ocijenila je prethodno sjevernokorejsku nuklearnu probu kao drzak akt i zatražila uzdržavanje od bilo kakvih postupaka koji bi mogli da pogoršaju situaciju.

Ruski predsjednik Putin izjavio je da je Sjeverna Koreja načinila veliku štetu naporima da se širenje nuklearnog naoružavanja ograniči.

Predsjednik Južne Koreje Ro Mu Hyun izjavio je da proba predstavlja ozbiljnu prijetnju i kako bi mogla da izazove trku u naoružavanju u regionu.

Tokom ranije zakazane posjete Južnoj Koreji japanski premijer Shinzo Abe pozvao je na odlučan međunarodni odgovor.

Iran je jedini našao opravdanja za sjevernokorejsku nuklearnu probu, ocijenivši je kao reakciju na američke prijetnje i ponižavanje Sjeverne Koreje.

Još uvek nisu jasni detalji o veličini i prirodi naprave koje je eksplodirala u Sjevernoj Koreji.

Seizmolozi u Sjedinjenim Državama i Norveškoj saopćili su da je eksplozija izazvala potres jačine četiri stepena na Richterovoj skali, ali nisu mogli da potvrde da je riječ o nuklearnoj napravi.

Francuska Agencija za atomsku energiju saopćila je da je eksplozija mogla da odgovara snazi naprave manjoj od jednog kilotona, ali i da je mogla da bude posljedica neuspjele nuklearne probe ili konvecionalnog oružja.

Ruski ministar odbrane Igor Ivanov izjavio je, međutim, kako nema sumnje da je riječ o nuklearnoj eksploziji.

Prema njegovim riječima, snaga detonacija mogla je da iznosi između pet i petnaest kilotona.