Južna Osetija
0

Vijeće sigurnosti UN-a bez kompromisne izjave

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a završilo je u New Yorku jučer poslijepodne po lokalnom vremenu novi neformalni sastanak, ali članice se nisu uspjele dogovoriti i usvojiti dokument o sukobu u Južnoj Osetiji između Gruzije i Rusije.

"Jasno je da se sukob do sada proširio i na druga područja Gruzije, posebno u Abhaziji", kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća sigurnosti Belgijanac Jan Grauls.

"Došli smo do zaključka da je vrlo teško, gotovo nemoguće, usvojiti zajedničku deklaraciju", priznao je Grauls.

Prema najavama, uskoro bi o situaciji u Gruziji trebalo biti objavljeno saopćenje generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin novinarima je ponovio da Rusija traži da Gruzijci "potpišu obavezu da neće primijenjivati silu i da će se povući iz Južne Osetije". Južna Osetija je početkom devedesetih proglasila nezavisnost, ali to niko nije priznao.

"Rusija neće povući svoje snage. Većina stanovnika Južne Osetije su Rusi i jedini način da se zaustavi masakr je da se gruzijske snage povuku", zaključio je Čurkin.

Sukob ruskih i gruzijskih snaga u dva dana je prerastao u pravi rat, a u subotu su izbili sukobi i u Abhaziji. Prema riječima gruzijske ministrice vanjskih poslova Eke Tkečalašvili, ruski vojni brodovi plove prema gruzijskim vodama.