Svijet
0

Vijeće sigurnosti sutra o incidentu u Kosovskoj Mitrovici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu će biti zvanično informiran o rezultatima istrage o martovskim oružanim incidentima u Kosovskoj Mitrovici, kada je u akciji međunarodnih snaga izazvan talas nasilja u kome je ubijen ukrajinski policajac, dok su povrijeđena 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i više srpskih demonstranata.

Stalni predstavnik Belgije pri UN Jan Grauls izjavio je u ponedjeljak da će Sekretarijat zvanični brifing zemalja članica Vijeća održati u srijedu, 6. augusta, javile su agencije.

Po nalogu zamjenika šefa UNMIK-a, Amerikanca Laryja Rosina, jedinice međunarodnih snaga iznenadno su 17. marta upale u zgradu Okružnog suda u Mitrovici, gdje su nekoliko dana protestovali Srbi, bivši pravosudni radnici, zahtijevajući da budu vraćeni na posao.

Srbija i Rusija od početka insistiraju da se oružani incidenti u Kosovskoj Mitriovici zvanično istraže i smatraju da je primjena sile od UNMIK-a bila neopravdana i neprihvatljiva.

U New Yorku je prošle sedmice održan interni brifing , nakon čega je stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin izjavio da je iz toga što je rečeno "očigledno da je primjena sile bila apsolutno neosnovana".

"Najblaže određenje toga što je učinilo rukovodstvo UNMIK-a je najgrublja greška, bez obzira na to što ih je od takvog poteza odvraćalo rukovodstvo Sekretarijata UN-a u New Yorku", rekao je Čurkin agenciji Itar-Tass.

Zapadni diplomati različito su tom prilikom okarakterizirali događaje u Kosovskoj Mitrovici. Oni su potvrdili da su istražitelji Sekretarijata UN-a zauzeli kritički stav prema akciji policije UNMIK, kao i da je istraga pokazala da policajci nisu poštovali instrukcije iz sjedišta UN. Zapadni diplomati u UN-u, međutim, tvrde da su se policajci ponašali u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon je, na traženje Srbije i Rusije, imenovao poseban istražni tim kako bi se rasvijetlile okolnosti u kojima je došlo do talasa nasilja u Mitrovici. U Beogradu su pozdravili taj potez generalnog sekretara svjetske organizacije, pošto Srbija od prvog dana insistira da se o tom incidentu pokrene zvanična istraga.