Svijet
0

Vijeće sigurnosti oštro osudilo lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u ponedjeljak je oštro osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete i zatražilo pooštrovanje postojećih sankcija UN-a protiv te zemlje upozoravajući na nove mjere ako Pyongyang izvede još jedno lansiranje ili nuklearnu probu.

Kina, stalna članica Vijeća s pravom veta i najveći saveznik Sjeverne Koreje, podržala je "predsjedničku izjavu" 15-članog Vijeća, koja je usvojena jednoglasno, prenosi Reuters.

  • Vijeće sigurnosti oštro osuđuje lansiranje rakete Narodne Demokratske Republike Koreje (NDRK) izvedeno 13 aprila, navodi se u izjavi.

Vijeće sigurnosti zahtijeva da NDRK ne izvodi nova lansiranja balističkih projektila i da se povinuje rezolucijama Vijeća sigurnosti prekidom svih aktivnosti povezanih s njenim programom balističkih projektila.

Vijeće je također zatražilo od svog komiteta za sankcije Sjevernoj Koreji da doda nove firme i pojedince na svoju listu sankcija, kao i dodatne robe čiji će uvoz biti zabranjen Sjevernoj Koreji u roku od 15 dana.

Izjava se zaključuje upozorenjem Pyongyangu da je Vijeće spremno da poduzme nove mjere ako to bude neophodno.

Vijeće sigurnosti UN-a u izjavi izražava odlučnost da poduzme adekvatne akcije u slučaju novih lansiranja raketa ili nuklearnih proba NDRK.

U izjavi se također zahtijeva da Sjeverna Koreja "odustane od svih programa nuklearnog naoružanja na primjeren način i da ne izvodi nova lansiranja u kojima se koristi balistička raketna tehnologija, nuklearne probe ili bilo kakve nove provokacije".

Sjeverna Koreja priznala je da njena dugometna raketa nije uspjela lansirati satelit u orbitu, dok su američki i južnorejski zvaničnici saopćili da je raketa pala u more nekoliko minuta nakon lansiranja.

Iako izjava poziva na jačanje postojećih sankcija UN-a, diplomati tvrde da nijedna članica Vijeća sigurnosti nije ozbiljnije insistirala na uvođenju novih sankcija Pyongyangu zbog lansiranja rakete, čemu bi se usprotivile Kina i Rusija.