Svijet
0

Vijeće sigurnosti danas o novom prijedlogu Zapada

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će danas konsultacije o novom, šestom američko-evropskom nacrtu rezolucije o Kosovu, od kojih se očekuje odgovor na pitanje da li će Zapad, uprkos jasnom protivljenju Rusije, insistirati da se ambasadori država članica tog tijela svjetske organizacije glasanjem izjasne o ovom dokumentu.

"Sada je vrijeme da se vidi da li će Vijeće sigurnosti igrati značajnu ulogu u ovom procesu ili ne", rekao je u sinoć američki ambasador pri UN Zalmay Khalilzad najavljujući diplomatski obračun s ruskim kolegom Vitalijem Čurkinom.

Čurkin je iznoseći ruski stav pred konsultacije o novom prijedlogu Zapada kratko odgovorio da je taj dokument, kao i prethodnih pet - "neprihvatljiv" za Moskvu.

Pošto su dvije strane, kako se uostalom i očekivalo, ostale čvrsto privržene ranijim stavovima o načinima rješavanja kosovske krize, današnje konsultacije ambasadora članica Vijeća sigurnosti mogle bi predstavljati ozbiljan indikator u kojem će se smjeru odvijati daljnji proces odlučivanja o statusu te pokrajine, koja se već osam godina nalazi pod međunarodnom upravom. S obzirom na izvjesnost ruskog veta, i još neodređen stav uzdržane Kine, za sada je nemoguće ocijeniti da li će SAD i članice EU insistirati na glasanju u Vijeću sigurnosti, što je, tehnički, moguće već danas, pošto je proteklo 24 sata od kako je novi prijedlog rezolucije formalno uvršten u proceduru VS.

Tvorci novog prijedloga - SAD, Velika Britanija, Italija, Belgija, Francuska i Njemačka - predložili su da Srbija i kosovski Albanci još 120 dana pregovaraju o statusu pokrajine, ali i da se ukine rezolucija 1244 iz juna 1999. godine, na kojoj je u prethodnih osam godina počivao poredak Kosova.

Povećavajući pritisak na Rusiju, zapadni diplomati u UN-u ne isključuju "izmještanje" procesa odlučivanja o statusu Kosova iz VS u neko drugo međunarodno tijelo, poput "ad hoc" Kontakt grupe stvorene radi rješavanja problema na prostorima bivše Jugoslavije u kojoj nijedna od šest država nema pravo veta. Plan o "izmještanju" kosovskog procesa iz New Yorka uključio bi i 120 dana šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, kao i održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, slične skupu u Rambouilletu početkom 1999. godine, rekli su Tanjugu diplomati u UN-u.