Svijet
0

Vijeće sigurnosti čeka dogovor Rusije i SAD-a

FENA
Foto: Reuters; Wang Guangya
Foto: Reuters; Wang Guangya
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sačekat će da SAD i Rusija pokušaju premostiti razlike u stavovima o Kosovu prije nego što pokrenu nove korake u procesu rješavanja statusa te pokrajine, izjavio je sinoć kineski ambasador pri UN Wang Guangja.

Predstavljajući program rada Vijeća sigurnosti u julu tokom kojeg je predsjedavanje tim tijelom svjetske organizacije preuzela Kina, ambasador Wang je ocijenio da samit predsjednika SAD-a i Rusije Georgea Busha i Vladimira Putina, koji je jučer završen u gradiću Kennebunkport u državi Main, nije donio očekivani napredak.

"Nisam siguran da su uspjeli da premoste razlike. Kina može da kaže samo da su, za sada, stavovi dvije strane jako odvojeni. Ukoliko uspiju da pronađu formulu, mi ćemo moći da je prihvatimo", rekao je kineski ambasador.

Imajući upravo u vidu ishod neformalnog samita američkog i ruskog predsjednika, problem Kosova, kako navode diplomati u UN-u, nije uvršten u program rada Vijeća sigurnosti u narednih mjesec dana, što, međutim, prema istim izvorima, ne znači da o ovom pitanju neće biti nastavljene intenzivne konsultacije, a za 9. jula zakazana je rasprava o radu UNMIK-a, javio je Tanjug.

SAD i članice Evropske unije predložili su Rusiji da se pregovori između Srba i kosovskih Albanaca nastave još 120 dana, ali da se u slučaju neuspjeha razgovora automatski provede plan specijalnog izaslanika UN Marttija Ahtisaarija, što je Moskva odbacila kao rješenje.

Daljnji dijalog Rusije i SAD-a o kosovskom pitanju nadgledat će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američka državna tajnica Condolleezee Rice, najavio je u ponedjeljak savetnik za nacionalnu sigugnost Bijele kuće Steven Headley.