Svijet
0

Vijeće sigurnosti bez odluke o Gruziji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti UN-a sinoć nije donijelo odluku o prijedlogu rezolucije koji je podnijela Rusija u vezi sa krizom u Gruziji, ali je ruski ambasador Vitalij Čurkin u UN-u rekao da bi se o tom dokumentu moglo glasati po isteku nova 24 sata.

Čurkin je naveo da pojedine članice Vijeća sigurnosti zamjeraju što se u nacrtu rezolucije ne spominje "teritorijalni integritet" Gruzije, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

On je dodao da rezolucija sadrži šest principa mirovnog plana za Gruziju, koje su utvrdili ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev i njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy.

"Šest principa koje su utvrdili Medvjedjev i Sarkozy ne spominju teritorijalni integritet", naglasio je Čurkin i istakao da pojedine članice VS ne žele da taj dogovor dobije podršku u ovom tijelu UN-a.

SAD su već saopćile da žele uključivanje "teritorijalnog integriteta" u rezoluciju, navodeći da je to bio slučaj sa svim drugim dokumentima o Gruziji.

Čurkin je također izjavio da Rusija očekuje da predstavnici Južne Osetiji i Abhazije prisustvuju sjednici Vijeća sigurnosti, prilikom glasanja o rezoluciji o Gruziji, prenio je Tanjug.

Predstavnici ove dvije oblasti do sada, međutim, nikada nisu prisustvovali sjednicama Vijeća sigurnosti, posvećenim sporu u Gruziji, jer im vlasti SAD-a nisu odobravale vize.