Svijet
0

Vijeće Evrope zatražilo od Turske obnavljanje postupka protiv Hulkija Gunesa

FENA
Vijeće Evrope
Vijeće Evrope
U prijelaznoj rezoluciji usvojenoj na posebnom sastanku posvećenom izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, Komitet ministara Vijeća Evrope ponovo je zatražio od Turske da ukloni sve prepreke ponovnom pokretanju izvjesnih krivičnih postupaka.

Ovaj zahtjev Vijeće Evrope upotilo je kako bi Turska omogućila ponovno bavljenje kršenjima prava na pošteno suđenje koje je Evropski sud za ljudska prava ustanovio u slučaju Hulkija Ginesa, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

To je treća prijelazna rezolucija koju je usvojio Komitet ministara otkako je presuda suda postala konačna u septembru 2003. Sud je ustanovio nekoliko kršenja prava na pošteno suđenje koja su rezultirala presudom doživotne robije žalbenika. Komitet ministara izražava duboko žaljenje što turske vlasti još nisu poduzele nikakve mjere da odobre aplikantu odgovarajuću nadoknadu za kršenja njegovih prava, navodi se u saopćenju.

Uslijed privremenih ograničenja u turskom zakonu, Evropski sud je ustanovio da njeni krivični postupci za koje je utvrđeno da su nepošteni ne mogu biti ponovo pokrenuti u slučajevima koji čekaju na ishod žalbi.

Na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima, presude evropskih sudova zahtijevaju i usvajanje zemlje na koju se odnose, uz nadzor Komiteta ministara kako bi se odobrilo pravo aplikanta na odgovarajuću naknadu i spriječila bi se slična kršenja prava u budućnosti.