Svijet
0

Vijeće Evrope zahtijeva oslobađanje armenskog opozicionog lidera

FENA
Generalni tajnik Vijeća Evrope Terry Davis zatražio je u subotu "trenutno oslobađanje" lidera armenske opozicije i izrazio "zabrinutost" zbog informacija da je bilo povrijeđenih poslije intervencije snaga reda u Jerevanu.

Ako su informacije prema kojim je Levon Ter-Petrosjan, lider opozicije, u kućnom pritvoru "istinite, on bi trebalo da bude odmah oslobođen", ocijenio je Davis.

"Ako je optužen da je izvršio neki zločin, trebalo bi ga sudski procesuirati kao i bilo koga drugog. Ne može se u demokratiji svojevoljno zatvarati pripadnike političke opozicije, istakao je Davis.

On je, također, izrazio zabrinutost zbog informacija da je bilo povrijeđenih prilikom rastjerivanja demonstranata u subotu ujutro u Jerevanu. "Pribjegavanje pretjeranoj sili mora biti predmet istrage", kazao je on.

Armenska opozicija je u subotu ujutro ponovo izašla na ulice da traži poništenje predsjedničkih izbora na kojim je pobijedio premijer Sergej Sarkisijan, iako joj je vođa u kućnom pritvoru, a šatorsko naselje koje je podigla 11. febraura u Jerevanu rastureno.

Prema sopćenju ministarstva zdravlja, prilikom intervencije armenske policije povrijeđena je 31 osoba, među kojim šest policajaca.

Nekoliko hiljada demonstranata se ponovo okupilo u centru armenskg glavnog grada, nekoliko sati poslije intervencije policije koja ih je rastjerala s Trga slobode.