Svijet
0

Vijeće Evrope traži of FIFA-e da podrži osudu trgovine ljudima

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) danas je izrazila svoju zabrinutost da bi između 30 i 60 hiljada žena moglo biti predmetom trgovine u cilju seksualne eksploatacije na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i zatražila je od FIFA-e da čvrsto podrži osudu trgovine ženama, saopšteno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

"U svojstvu organizatora Svjetskog kupa, FIFA mora preuzeti i svoju odgovornost da osudi eksploataciju žena, koja ponekad, nažalost, prati održavanje sportskih događaja, i stoga da osudi sve aktivnosti koje ugrožavaju ljudska prava", navodi se u saopćenju.

Ruth-Gaby Vermot-Mangold (poslanica iz Švicarske), koja izvještava, izrazila je žaljenje "što FIFA smatra trgovinu ljudima kolateralnom štetom koja se jednostavno mora prihvatiti. FIFA i njen predsjednik Joseph Blatter moraju prihvatiti svoju odgovornost".

Usvojena rezolucija podsjeća na postojanje, od maja 2005. godine, Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine, zaštiti žrtava i krivičnom pogonu trgovaca, ali ukazuje i na to da je nijedna država članica do danas nije ratifikovala. PACE stoga traži od država članica da potpišu i ratifikuju ovu konvenciju što je prije moguće, tako da bi ona mogla stupiti na snagu što skorije i imala najveći mogući uticaj", navodi se u saopštenju.

Dok je Svjetski kup pitanje trenutka, Skupština je zatražila od vlada da provedu bez odgode glavne odredbe Konvencije, poput procesa identifikacije žrtava i perioda oporavka i razmišljanja od 30 dana za dobrobit žrtava. Skupština je također pozvala na dodatnu pomoć žrtvama uspostavom, naprimjer, centara za multilingvalne informacije, te centara za prijem i pomoć.

Skupština je na kraju pozvala države članice da osiguraju da "policijska prijetnja žrtvama trgovine ljudima bude pretočena u savjet žrtavama, a ne u prijetnju ilegalnim imigrantima" i da "razmotre mogućnost smatranja odgovornima one koji koriste usluge koje pružaju žrtve trgovine", navodi se u saopštenju za javnost Vijeća Evrope.