Svijet
0

Vijeće Evrope traži odustajanje od tužbe protiv Julije Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope (PSVE) zahtijeva odustajanje od tužbi protiv bivših članova ukrajinske vlade, među kojim je i bivša premijerka Julija Timošenko.

Vijeće zahtijeva od ukrajinskog predsjednika da ih oslobodi i da im omogući da se kandidiraju na sljedećim općim izborima.

U rezoluciji koja je usvojena u četvrtak na temelju izvještaja Mailis Reps iz Estonije i Mariette de Pourbaix-Lundin iz Švedske skupština je izrazila zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Julije Timošenko i pozvala vlasti da dozvole nezavisnim liječnicima da je liječe.

Parlamentarci su izjavili da je "polje primjene odredbi ukrajinskog kaznenog zakona, koje su korištene da bi se započeli sudski progoni, puno šire i da ove odrebe omogućavaju kažnjavanje normalnih političkih odluka post facto, što je u suprotnosti s principom pravne države i neprihvatljivo.

Ovi problemi proizlaze iz "manjkavosti" pravosudnog sistema u Ukrajini, smatra Skupština. Ona je nabrojala niz mjera koje treba poduzeti kako bi se povećala nezavisnost sudske vlasti, smanjilo pretjerano pribjegavanje pritvora i prekinula praksa unaprijed stvorenog mišljenja u korist optužbe.

Članovi PSVE-a ponovo su pozvali na provođenje ustavne reforme i nove promjene u ukrajinskom izbornom zakonu.

Ako se ove preporuke, a posebno one koje se odnose na kazneno gonjene članova bivše vlade, ne budu primijenile u razumnom roku, to će dovesti do ozbiljnih sumnji u privrženost vlasti principima demokracije i nadmoći prava, smatra Skupština.