Gaza
0

Vijeće Evrope "šokirano" pogubljenjima Palestinaca od strane Hamasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šokirana sam saznanjem da je pokret Hamas, po prvi put otkako je preuzeo vlast u Gazi, izvršio smrtnu kaznu nad dvojicom Palestinaca - i duboko sam zabrinuta izvještajima da razmišlja o skorom izvršenju novih pogubljenja, izjavila je Renate Wohlwend, izvještač o ukidanju smrtne kazne Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) u pismu upućenom u utorak generalnom tajnikuPalestinskog zakonodavnog vijeća (PLC).

"Tražim od vas da učinite sve što je u vašoj moći da upozorite Hamas protiv tog koraka i vraćanja toj barbarskoj praksi. Smrtna kazna, gdjegod da se obavi, jednostavno je pogrešna", piše Wohlwend.

Ona ističe da su "ova pogubljenja u suprotnosti s dobrodošlim napretkom koji su ostvarile palestinske vlasti, koje nisu izvele nijedno pogubljenje od 2005., i trenutno razmatraju nacrt zakona o ukidanju smrtne kazne koji bi ih uskladio sa suštinskim principima Vijeća Evrope".

Wohlwend navodi u pismu da tijesnija saradnja između PLC-a i PACE-a zavisi od nastojanja PLC-a da osiguraju da se u Gazi više ne obavljaju pogubljenja, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.