Svijet
0

Vijeće Evrope ponovno sponzor "Noći muzeja"

FENA
Vijeće Evrope je već četvrtu godinu zastopno ponudilo svoje pokroviteljstvo nad evropskom inicijativom u ohrabrivanju većeg broja ljudi da posjećuju muzeje, saopćeno je u petak.

Oko dvije hiljade muzeja u 42 zemlje besplatno će otvoriti svoja vrata od zalaska sunca 17. maja do jedan sat iza ponoći narednog jutra.

Među evropskim gradovima koji učestvuju u ovogodišnjim muzejskim događanjima su Barcelona, Bratislava, Brno, Bukurešt, Krakov, Pariz, Riga, Strasbourg, Venecija, Varšava i Zagreb.

Prvi put će muzeji u Škotkoj i Sjevernoj Irskoj sudjelovati, kao i muzeji u Kopenhagenu, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evrope.

"Vijeće Evrope s oduševljenjem podržava ovaj događaj, koji ima za cilj privući novu publiku koja možda ne posjećuje često muzeje. U VE vjerujemo da je kultura namijenjena svakome. Produžetak radnog vremena, besplatan ulaz i maštovijti programi zabave sjajan su način da se dođe do te šire, posebno mlade publike koja će, kako vjerujemo, otkriti novi svijet znanja i kulture u muzejima koji učestvuju u ovoj inicijativi", izjavio je generalni sekretar VE Terry Davis.