Svijet
0

Vijeće Evrope održalo konferenciju o borbi protiv cyber kriminala

FENA
Kako bi osnažili međunarodnu saradnju u borbi protiv kriminala povezanog s Internetom, kao što su dječija pornografija, krađa identiteta i ostali oblici prevara, krađa i servisnih napada, učesnici konferencije Vijeća Evrope o cyberkriminalu jučer su usvojili smjernice koje bi pomogle agencijama za provođenje zakona i Internet providerima da oblikuju svoju saradnju u istrazi cyber kriminala, saopćeno je danas iz Vijeća Evrope.

Usvajanjem tih smjernica, konferencija je naglasila značaj postizanja odgovarajućeg balansa između potrebe da se ojača sigurnost informacija i komunikacijskih tehnologija i potreba jačanja zaštite privatnosti, ličnih podataka, slobode izražavanja i ostalih osnovnih prava.

Održana 1. i 2. aprila u Strasbourgu, konferencija je okupila više od 200 eksperata za cyberkriminal iz 65 zemalja, međunarodnih organizacija i privatnog sektora kako bi raspravljali o novim prijetnjama i trendovima, razmotrili efikasnost zakonodavstva o cyberkriminalu i promovirali globalni pristup Konvenciji Vijeća Evrope - jedinom međunarodno obavezujućem instrumentu protiv cyber kriminala, navodi se u saopćenju.

Zemlje širom svijeta okrenule su se Inovativnoj konvenciji Vijeća Evrope o cyber kriminalu od njenog usvajanja u 2001. Tokom konferencije, Gruzija je potpisala Konvenciju, Filipini su pozvani da joj pristupe (nakon Kosta Rike i Meksika u 2007.), a Dominikanska Republika uputila je zahtjev za pristupom.

Učesnici su raspravljali o mjerama na snaženju efikasnosti međunarodne saradnje, uključujći mrežu od 24/7 tačaka kontakta i poboljšanje saradnje na nacionalnom nivou. Oni su se složili da bi Vijeće Evrope i podgrupa za visokotehnološki kriminal G8 trebali uspostaviti zajednički direktorij radi međusobnih kontakata. Vijeće Evrope se nada da će dati svoj doprinos na idućem sastanku Foruma o upravljanju internetom koji će se održati u indijskom gradu Hiderabadu u decembru, saopćeno je iz Vijeća Evrope.