Svijet
1

Vijeće Evrope: Nema više šta da se očekuje od sirijskog režima

FENA
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) Jean-Claude Mignon ocijenio je u utorak da više "nema šta da se očekuje" od sirijskog režima koji "krši preuzete obaveze" u vezi s prekidom vatre u Siriji.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu, Jean-Claude Mignon, poslanik desne stranke UPM (Savez za narodni pokret) u Francuskoj i predsjednik Komisije za politička pitanja i demokraciju PACE-a talijanski socijalist Pietro Marcenaro navode da se "više ništa ne očekuje od ovog režima" i da "jedino rješenje može doći od međunarodne zajednice i unutarnje opozicije".

"U ponedjeljak smo žalili zbog više od stotinu mrtvih u Siriji. Režim Bashara al-Assada je opet prekršio obaveze koje je dao da će prestati ubijati nakon više od godinu dana prolijevanja krvi i više od 11.000 mrtvih", napisali su zvaničnici.

"Nade položene u političko rješenje zahvaljujući posredovanju specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana postaju sve manje", naveli su oni.

Oba zvaničnika smatraju da je sirijski režim "bez ikakve budućnosti, legitimnosti i kredibiliteta, na nacionalnom i međunarodnom planu" i "prepreka je miroljubivom rješenju situacije".

Oni pozivaju međunarodnu zajednicu da "se ujedini i pokaže odlučnost u djelovanju. A države kao Kina i Rusija, koje su blokirale rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, nose posebnu odgovornost, smatraju oni.

"Opozicija unutar zemlje treba da se ujedini i ponudi svim Sirijcima, ma kakvo bilo njihovo etničko, kulturno i vjersko porijeklo, perspektivu demokratske i pluralističke Sirije koja živi u miru", zaključili su oni, prenio je AFP.

PACE ima 318 članova iz državnih parlamenata 47 država članica Vijeća Evrope.