GRETA
0

Vijeće Evrope nadzire borbu protiv trgovine ljudima

FENA
Grupa eksperata za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) pokrenula je proceduru nadzora da vidi kako deset država koje su prve ratificirale Konvenciju Vijeća Evrope o borbi protiv trgovine ljudima primjenjuje tu konvenciju u sprečavanju trgovine, zaštiti žrtava i krivičnom progonu trgovaca, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.

GRETA, nezavisno tijelo koje je Vijeće Evrope posebno uspostavilo radi nadzora povinovanja država Konvenciji, pripremilo je svoje prve izvještaje o Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Danskoj, Gruziji, Moldaviji, Rumuniji i Slovačkoj.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland izjavio je da je "trgovina ljudima oblik ropstva modernih vremena. Ona je ostala nehumana i neprihvatljiva kao i u starim vremenima. Pokretanje nadzornog rada Vijeća Evrope na borbi protiv trgovine velika je i urgentna mjera na zaštiti ljudskih prava u Evropi. Moramo djelovati brzo i s odlučnošću. Države koje još nisu ratificirale Konvenciju treba da to učine bez odgađanja".

GRETA će u 2011. poičeti nadzirati Francusku, Bosnu i Hercegovinu, Norvešku, Maltu, Portugal, Latviju, Armeniju, Crnu Goru, Poljsku i Veliku Britaniju. U 2012., okrenut će se Španiji, Luksemburgu, Srbiji, Belgiji, Makedoniji i Sloveniji, navodi se u saopćenju.

Konvencija, koja je stupila na snagu 1. februara 2008., prvi je evropski sporazum na polju borbe protiv trgovine ljudima i jedini je međunarodni sporazum umjeren na ljudska prava žrtava. Do sada je 26 država članica Vijeća Evrope ratificiralo Konvenciju. Još 17 ih je potpisalo, ali je još nisu ratificarale. Konvencija je otvorena za potpisivanje državama koje nisu članice Vijeća Evrope, kao i za Evropsku uniju.

Nadzorni mehanizam konvencije čine dva tijela: GRETA, koju čine nezavisni eksperti, i Odbor strana, sastavljen od predstavnika strana u Konvenciji, saopćeno je iz Vijeća Evrope.