Svijet
0

Vijeće Evrope kritikuje Austriju zbog korupcije

FENA
Vijeće Evrope kritikovalo je Austriju, u izvještaju Grupe protiv korupcije (GRECO), zbog nedovoljne borbe protiv korupcije.

Austrija se, i pored pojedinih interesantnih inicijativa, još nalazi u ranom stadiju borbe protiv korupcije, konstatovao je GRECO. Policija i državno tužilaštvo nisu dovoljno nezavisni, odnosno previše su ispolitizovani, kritikuje ovo tijelo Vijeća Evrope (VE).

Problemi postoje u mnogim oblastima. Izuzev reformi u pravosuđu i krivičnom zakonu nema posebnog antikorupcionog programa vlade, dodajući da "se čini da nijedan sektor nije imun na korupciju". Komisija VE kritikuje što postoji utisak jake politizacije policije i državnog tužilaštva.

Ova grupa VE je zabrinuta i zbog ophođenja s imunitetom poslanika. Kritikuje se konkretno odluka austrijskog parlamenta u vezi s Peterom Vestentalerom, poslanikom Vijeća za budućnost Austrije (BZO), kojem nije ukinut imunitet kada je postojala sumnja da je intervenirao u slučaju pronevjere novca u banci "Bavag".

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter odbacila je kritike koje su stigle iz Vijeća Evrope prije svega u vezi s nezavisnosti policije i državnog tužilaštva, ali i rada BIA. Po njenim riječima tvrdnje o politizaciji policije i tužilaštva nisu na mjestu.