Svijet
0

Vijeće EU-a o Iranu, pomoći Palestincima, Zapadnom Balkanu

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, na kojem će im se pridružiti i ministri odbrane zemalja članica.

Ministri odbrane, koji se sastaju dvaput godišnje na marginama sastanaka ministara vanjskih poslova, razgovarat će o razvoju evropskih vojnih kapaciteta, budućoj misiji EU-a u Kongu te o Evropskoj obrambenoj agenciji. Nakon toga na zajedničkom sastanku s ministrima vanjskih poslova razgovarat će se o suradnji civilnoga i vojnog sektora te o koordinaciji evropske odbrambene i sigurnosne politike (ESDP) u upravljanju krizama i u slučajavima prirodnih nepogoda.

Trojka EU-a kasno popodne sastat će se s ministrima odbrane kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije te Islanda i Norveške, zemalja koje su članice NATO-a, ali su izvan EU-a.

I prijepodnevnim dijelom sastanka ministara vanjskih poslova dominirat će odbrambena pitanja, a za vrijeme radnog ručka šefovi diplomatija razgovarat će o iranskom nuklearnom programu te o pomoći Palestincima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je prije početka sastanka da EU radi na uspostavi posebnog fonda pod međunarodnim nadzorom, preko kojeg bi išla pomoć izravno za palestinsko školstvo i zdravstvo i tako zaobišla islamističku vlada pod vodstvom Hamasa.

EU je prošlog mjeseca objavio da zamrzava izravnu pomoć budući da se Hamas i dalje odbija javno odreći nasilja i ne želi priznati pravo državi Izrael na postojanje.

EU nakon pobjede Hamasa na palestinskim izborima pokušava naći načina da pomogne Palestincima, a da ta pomoć ne ide preko palestinske vlade.

Ministri vanjskih poslova na dnevnom redu također imaju i stanje na zapadnom Balkanu. Očekuju se zaključci o odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom nakon prekida pregovora o SSP-u zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, referendumu u Crnoj Gori te o stanju te o stanju u Bosni i Hercegovini, čiji je parlament odbio prihvatiti ustavne promjene.