Svijet
0

Vijeće EU-a o EULEX-u i "istočnom partnerstvu"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su u ponedjeljak počeli redovni mjesečni sastanak, razgovarat će o pitanju kašnjenja raspoređivanja svoje policijske i pravosudne misije na Kosovu te o poljsko-švedskom prijedlogu za jačanje veza s istočnim susjedima.

Misija EU-a (EULEX) od preko 2.000 ljudi trebala bi, prema planu, preuzeti dužnost do 15. juna, kada na snagu stupa ustav neovisnog Kosova. Dio misije počeo je s raspoređivanjem još u februaru, kada je Kosovo proglasilo neovisnost, ali do danas nije riješena pravna nedoumica na temelju koje odluke može doći do prijenosa ovlasti s misije UN-a (UNMIK) na EULEX.

Rusija, koja podržava Srbiju u nepriznavanju Kosova, ističe da bi bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a prijenos ovlasti predstavljao kršenje međunarodnog prava.

S druge strane, prema nekim tumačenjima, ako bi do septembarskog zasjedanja Opće skupštine UN-a dobar broj zemalja diljem svijeta priznao Kosovo, onda bi glavni tajnik mogao dati pozitivan signal za barem djelomično preuzimanje ovlasti.

Kosovo je do sada priznala 41 zemlja u svijetu, od kojih je 20 članica EU-a.

"Misija EULEX je dijelom već tamo, dio će još otići i nadam se da će više-manje biti tamo kada stupi kosovski ustav na snagu, EU će biti tamo na ovaj ili onaj način", izjavio je prije početka ministarskog sastanka predsjedatelj Vijeća EU-a Dimitrij Rupel.

Rupel je rekao da EU ostaje pritome da EULEX mora biti raspoređen na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjeverni dio pod kontrolom Srba.

"Sve naše rasprave idu u smjeru da EULEX mora biti raspoređen na cijelom teritoriju Kosova", rekao je Rupel i dodao da EU ne kani mijenjati mandat svoje misije.

Po uzoru na Uniju za Mediteran, čiji je idejni začetnik francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, Poljska i Švedska predstavit će svojim kolegama prijedlog za uspostavu "istočnog partnerstva", multinacionalnog foruma za suradnju EU-a s istočnim susjedima Ukrajanimo, Moldavijom, Gruzijom, Armenijom i Azerbejdžanom.

"Trebamo pozdraviti svaku takvu inicijativu, koja nastoji proširiti europske vrijednosti i standarde izvan EU-a. I Unija za Mediteran i istočno partnerstvo su dobre ideje", rekao je Rupel, predsjedatelj Vijeća EU-a, prenijela je Hina

Vijeće EU-a za opće i vanjske poslove u ponedjeljak se sastaje u proširenom sastavu. Ministrima vanjskih poslova pridružit će se ministri obrane i ministri zaduženi za razvoj.

Nakon završetka sastanka ministara obrane, koji se sastaje dvaput godišnje, predviđen je sastanak Trojke EU-a s ministrima odbrane zemalja kandidata i Islanda i Norveške, zemalja koje su u NATO-u, ali izvan EU-a.