SAD
0

Video igrica "Medal of Honor" zabranjena u vojnim bazama

SRNA
U vojnim bazama širom SAD zabranjena je prodaja novog nastavka video igrice "Medal of Honor" u kojoj se igraču omogućava da preuzme ulogu talibana i ubija američke vojnike u Afganistanu.

Igrica "Medal of Honor" čiji je tvorac kompanija "Electronic Arts" iz Kalifornije u prodaji treba da se pojavi 12. oktobra.

Nakon niza javnih protesta, uključujući veterane sukoba u Afganistanu i britanskog ministra odbrane Liama Foxa, američki zvaničnici donijeli su odluku da zabrane izlaganje igrice u bilo kojoj od prodavnica u skoro 300 baza.

Vojnici će moći da imaju svoje kopije igrica, ali će morati da ih kupe u prodavnicima izvan baza.

Fox je tokom proteklog mjeseca rekao da je "zgađen i ljut" zbog tako "neukusnog proizvoda" i pozvao je prodavce da iskažu svoju podršku vojnicima i odbiju da prodaju spornu igricu.

"Talibani su odnijeli više stotina života nečijih očeva, supruga i sinova. Šokantno je da neko smatra da je prihvatljivo imitirati talibanske postupke prema britanskim vojnicima.

U prošlim verzijama igrice "Medal of Honor" radnja je bila smještena u Drugi svjetski rat i igrači su mogli da biraju da li će biti pripadnici elitnih savezničkih ili nacističkih snaga.

Najnovija verzija igrice je u današnjem Afganistanu, gdje se oko 140.000 američkih i NATO snaga bori protiv talibana. Priča se odvija preko male grupe likova poznate kao operativci "Tier 1" koji naređenja primaju direktno od predsjednika i ministra odbrane.