SAD
0

Victoria Nuland: Ideologija Al-Qaide je propala

FENA
Victoria Nuland
Victoria Nuland
Dolazak Egipćanina Aymana al-Zawahirija na čelo Al-Qaide umjesto Osame bin Ladena nešto je što je američka vlada očekivala i ne može promijeniti činjenicu da je ideologija te terorističke mreže doživjela propast, saopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Svakako nije iznenađenje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney povodom dolaska Al-Zawahirija na mjesto Bin Ladena, koga su američki komandosi ubili početkom maja u Pakistanu.

State Department je istovremeno ocijenio kako jedva da je važno ko je novi lider Al-Qaide, prenosi Reuters.

"Iskreno, jedva da je važno ko predvodi Al-Qaidu, jer je Al-Qaida propala ideologija", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona nije željela komentirati pouzdanost informacija o novom vođi Al-Qaide. "Ako pogledate diljem svijeta, mirni pokreti za promjene učinili su mnogo više za muslimanski svijet nego što je Al-Qaida ikada", rekla je Nuland.

Sa svoje strane, šef Združenog stožera oružanih snaga SAD-a admiral Mike Mullen, izavio je da će američka vojska krenuti u potragu za Al-Zawahirijem i ubiti ga kao i njegovog prethodnika Bin Ladena.

"On i njegova organizacija nam i dalje prijete i kao što smo nastojali uhvatiti i ubiti i uspjeli ubiti Bin Ladena, svakako ćemo to učiniti i s Al-Zawahirijem", rekao je Mullen.

U izjavi objavljenoj na islamističkim internetskim stranicama koje Al-Qaida često koristi ova je skupina objavila da je Ayman al-Zawaihri, Egipćanin za kojeg se vjeruje da je osmislio veliki dio Al-Qaidine strategije, preuzeo Bin Ladenovo mjesto.