Barack Obama
0

"Veza sa Britanijom je posebna"

SRNA
David Cameron i Barack Obama (Foto: AFP)
David Cameron i Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je večeras poslije sastanka sa premijerom Davidom Cameronom da je veza njegove zemlje sa Velikom Britanijom "zaista posebna".

Obama je rekao da je svijet "bezbjedniji i napredniji" kada Britanija i SAD sarađuju, prenosi BBC.

Tokom trosatnog sastanka, dva lidera su razgovarala o Afganistanu, Bliskom istoku, ekonomiji i curenju nafte u Meksičkom zalivu.

Cameron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je odnos između SAD i Britanije "suštinski" i dodao da je uvjeren u uspjeh reformi bankarskog sistema.

Cameron je rekao da je izlivanje nafte iz oštećene bušotine „British petroleuma“ katastrofa i naglasio da je u interesu obje zemlje da ta kompanija bude uspješna.

Obama i Cameron su zajedno pozvali Iran da se uključi u pregovore sa svjetskim silama i ukine svoj nuklearni oružani program.

Cameron se prethodno sastao i sa potpredsjednikom SAD Josefom Bidenom i izrazio uvjerenje da je postignut "zajednički stav o mnogim političkim pitanjima", izjavio je portparol britanske Vlade.

Britanski premijer će se tokom boravka u Washingtonu sastati i sa poraženim republikanskim predsjedničkim kandidatom Johnom McCainom i najuticajnijim članovima američkog Kongresa.