Analize
0

Veza između nemira i socijalnih razlika u Grčkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razmjere nasilja u Grčkoj ukazuju da u toj zemlji nešto ozbiljno nedostaje i postoji niz faktora koji su mogli doprinijeti onome što se tamo dešava, konstatuje londonski Guardian u redakcijskom komentaru.

Najprije, iznevjerena očekivanja mladih jer grčka privreda nije u stanju da otvori dovoljno radnih mjesta ni za visoko obrazovane, a kamoli za one s nižim kvalifikacijama. Onima koji se nekako zaposle, plate su male.

Situaciju, dodaje autor komentara, pogoršava činjenica da nije svima jednako loše, odnosno da u Grčkoj ima i onih kojima je veoma dobro, zbog toga što su, između ostalog, povezani s vladom.

Tekst se završava upozorenjem da, s obzirom na globalnu ekonomsku recesiju, i u drugim zemljama može da se desi ono što se sada događa u Grčkoj.

List stoga vladama savjetuje da se pozabave smanjenjem jaza između bogatih i siromašnih, jer, kako se navodi, socijalne razlike u kriznim vremenima imaju znatno veće političke posljedice nego u vrijeme prosperiteta.

Financial Times smatra da žestina nasilnih demonstracija pokazuje da Grci jednostavno više ne žele da žive u zemlji kojom se loše upravlja.

List u jednom od komentara ocjenjuje da Grčka mora da se vrati duhu provođenja reformi kao što je to učinila kada se priključila Evropskoj uniji i ispunila uvjete da uvede euro. Financial Times Atini savjetuje da se obračuna s korupcijom i krene u reforme - od svoje loše obučene i često korumpirane policije do obrazovanja.

Grčkoj su neophodne neprekidne reforme ako ne želi da je prestignu okolne balkanske zemlje poput Bugarske i Rumunije, ocjenjuje Financial Times.