Portal Foreign Policy Matters
0

Veteran CIA-e: Izrael najesen napada Iran

FENA
Robert Baer
Robert Baer
Dugogodišnji agent CIA-e, koji je 21 godinu službovao na Bliskom istoku, predviđa da će Izrael najesen napasti Iran i uvući SAD u još jedan veliki rat koji će ugroziti američko vojno i civilno osoblje, ali i sveukupne američke interese u toj regiji i šire, objavio je u utorak u američki web portal Foreign Policy Matters.

Bivši agent CIA-e Robert Baer gostovao je početkom sedmice u provokativnoj radijskoj emisiji pod nazivom "Background Briefing" postaje KPFK iz Los Angelesa, gdje je nagovijestio da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu vrlo skoro mogao započeti rat s Iranom.

Nije htio imenovati sve svoje izvore u Izraelu, SAD-u i drugdje, a one koje je imenovao pripadaju izraelskim sigurnosnim krugovima koje su već javnost upozorile da su Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak naglašeno ratnički raspoloženi, navodi se u izvještaju čiji je autor MJ Rosenberg, bivši direktor za političke analize Israel Policy Foruma, think-tanka za bliskoistočnu politiku iz Washingtona.

Tako je i bivši šef Mossada Meir Dagan, koji je izraelsku tajnu službu napustio u septembru 2010., prije dva mjeseca rekao da će Izrael napasti Iran i da će to biti "najgluplja stvar" koju može zamisliti.

Dagan u Izraelu inače, kako piše dnevni list Ma'ariv, slovi "kao jedan od najmilitantnijih ljudi ikada rođenih".

"Kada taj čovjek kaže da je naše vodstvo opasno i neodgovorno, ne bismo trebali mirno noću spavati", piše novinar Ben Caspit.

Čak 12 od 18 živućih bivših šefova Mossada i Shin Beta Netanyahua smatra "opasnim i neodgovornim", ali Baer smatra da to "što smo vidjeli od Netanyahua još nije ništa".

"Gotovo je sigurno da Netanyahu planira napad na Iran... i to će vjerojatno uslijediti u septembru, prije glasanja o palestinskoj državi. On se također nada da će u sukob uvući SAD", kazao je Baer.

Kao i Dagan, on je upozorio da je potpuno neizvjesno kako bi taj rat završio.

"Izrael će napasti Natanz i druga iranska nuklearna postrojenja. Iranci će uzvratiti gdje god mogu: Basra, Bagdad, čak i Afganistan. SAD će potom napasti iranske ciljeve u Iraku i preko granice, u samom Iranu....suočavamo se s eskalacijom , a ne s planiranim ratom s ulaznom i izlaznom strategijom", pojasnio je Baer.

"Nemamo dovoljno vojnika za takav rat. Mislim da smo pred ponorom", dodao je.

Prema njegovim riječima, bivši ministar obrane Robert Gates osujetio je izraelske namjere tokom Bushove i Obamine administracije, ali sada "u Pentagonu postoji naredba o pripremi za rat", prenijela je Hina.

Također je istaknuo da američki predsjednik ima jako malo utjecaja na Netanyahua.

"Ne možemo ga zaustaviti. I on to zna", rekao je Baer koji također ukazuje i na činjenicu da američki Kongres uvijek podupire Izrael, aludirajući na moćni židovski 'lobby' i ključne igrače u kreiranju američke bliskoistočne politike.

Robert Baer imao je kao agent CIA-e važnu ulogu u Iraku 90-ih, gdje je organizirao oporbu protiv Sadama Huseina. Opozvan je nakon optužbi da je pokušao organizirati atentat na Sadama Huseina. Prilikom umirovljenja primio je visoki orden za zasluge. Njegov lik ovjekovječen je u Oscarom okrunjenom filmu Syriana, s Georgeom Clooneyem u glavnoj ulozi.