Svijet
0

Veoma mali napredak u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pogibija stotog britanskog vojnika u Afganistanu povod je londonskim listovima za preispitivanje svrhe tog sukoba i načina na koji se vodi.

Hvaleći sedmogodišnji angažman samih britanskih vojnika u Afganistanu, Times piše da su vojni uspjesi uzaludni ako nisu praćeni političkim napretkom, kojeg, po ocjeni lista, u Afganistanu ima veoma malo.

"Predsjednik Karzai jedva da smije izaći iz Kabula, talibani ponovo jačaju na jugu, a korupcija i opijum cvjetaju širom zemlje", piše Times, koji tvrdi da je vrijeme da vlasti u Afganistanu dokažu da su dostojne žrtava koje podnose njihovi saveznici.

O istoj temi Independent piše da se "s početka mirovna operacija pretvorila u haotičan rat u jednom od najopasnijih regiona na svijetu".

"Britanija ima više vojnika u Afganistanu nego u Iraku i komandanti za Helmand na jugu zemlje kažu da je opasnije mjesto nego što su Bagdad i Basra ikada bili", piše list.

"Što su rizici veći od potencijalne dobiti, to je manja vjerovatnoća da će druge članice NATO-a poslati svoje vojnike. Time je jedinstvo Saveza na većem ispitu u Afganistanu nego što je bilo tokom sporne operacije na Kosovu", konstatira Independent.