Svijet
1

Venezuelanski studenti goli protestuju protiv policijske brutalnosti

Klix.ba
Hiljade studenata Venezuele skinuli su se goli i fotografisali, te fotografije postavili na Twitter u znak protesta protiv brutalnosti vladinih snaga sigurnosti i policije prema studentima koji su protestovali prošle sedmice.

Fotografije koje su načinili studenti - demonstranti su znak solidarnosti, ali i način da skrenu pažnju sa na nasilje koje su pretrpjele njihove kolege 3. aprila. Osim fotografija, objavljen je veliki broj hashtaga kojima se podržavaju studenti Centralnog univerziteta u Venezueli.

Ideja je potekla od Ricarda Ciea koji je potpredsjednik jedne marketinške firme. On je prvi postavio svoju fotografiju sa hashtagom #MejorDesnudosQue (bolje goli nego ...) i #DesnudosConLaUCV (Goli uz UCV). Ubijedio je prijatelje da urade istu stvar i za nekoliko dana ove hashtagove je koristilo stotine hiljada osoba u svojim postovima, te fotografijama.

Policajci su na protestima održanim 3. aprila koristili suzavac i topovske udare kako bi rastjerali demonstrante. Hospitalizirano je najmanje troje demonstranata s težim povredama. U protestima od početka februara ubijeno je 35 osoba.