Predsjednik Venecuele na liječenju
0

Venecuelanski ulični umjetnici izrazili podršku Chavezu

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez i dalje je na liječenju u Havani. Iako nije u svojoj zemlji, njegovo prisustvo i dalje je vidljivo na ulicama Caracasa.

Kako kažu ulični umjetnici, njihov rad je način da prenesu političku poruku. Zbog toga žele da lik Huga Chaveza bude na umu svakome ko prolazi ulicama glavnog grada, javila je Al-Jazeera.

Carlos Zerpa podržava Chavezovu socijalističku revoluciju i kaže da mnogi bolesnog predsjednika smatraju svojim duhovnim vođom.

"Želimo prenijeti poruku nade i mira budućnim generacijama. Želimo pokazati da će Chavezovo djelo živjeti, da će se revolucija nastaviti čak i ako se njemu nešto desi", kaže ovaj umjetnik.

Mladi umjetnici nazivaju se Vojskom za slobodu komunikacija. Njihovi radovi, iako ih neki smatraju nezakonitim, imaju čak i podršku vlade.

"Historijski gledano, umjetnost je uvijek imala imala važnu ulogu u izgledu Caracasa. Ali u posljednjih 14 godina, od kada je predsjednik Hugo Chavez na vlasti i zemlja sve više polarizirana, politička umjetnost postala je popularna u gradu", izvijestila je dopisnica Al Jazeere iz Caracasa.

Umjetnici poput Flixa imaju još jedan cilj. Svoje slike naziva "intervencijama" i smatra ih načinom da transformira Caracas.

Želi ostati anoniman, jer njegovi radovi nemaju samo političku poruku, zbog čega nema slobodu kakvu uživaju umjetnici koje vlada podržava.

"Prošle godine urbana umjetnost postala je općeprihvaćena, tako da je mnogi političari koriste u propagandne svrhe. Vlasti obično toleriraju takve radove. Za mene je ova umjetnost način na koji mogu otvoreno izraziti svoje stavove", kaže Flix.

A to je zajedničko svim ovim umjetnicima. Zidovi Caracasa postali su njihovo platno.

"Ljudi imaju problem sa uličnom umjetnošću, jer vjeruju da je nezakonita. A nije im nezakonito prikazivati onaj grudnjak na zgradi?! Postavili su ga gore jer mogu platiti za to. Kod ulične umjetnosti, zanimljivo je da je u suprotnosti sa pravilima kapitalizma, jer nikome ne trebamo platiti da slika", rekla je Adrianna Requena iz Vojske za slobodu komunikacija.

To je ideja koja je jedan od temelja Chavezove revolucije, za koju umjetnici kažu da ih je inspirirala. Sada se nadaju da će njihova umjetnost pomoći vođi revolucije da se oporavi.