Svijet
8

Venecuela protjeruje troje američkih diplomata

SRNA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da je njegova vlada odlučila da protjera trojicu američkih diplomata zbog "planiranja ekonomske sabotaže".

Maduro je sinoć u govoru koji je prenosila državna televizija rekao da američke diplomate moraju da napuste zemlju u roku od 48 sati.

"Ne možemo prihvatiti da ova grupa američkih zvaničnika djeluje na ovaj način protiv naše zemlje", rekao je Maduro, prenosi AP.

Maduro je dodao da on ima dokaze da je troje diplomata učestvovalo u sabotaži elektro-mreže u septembru i da su podmitili zvaničnike nekih venecuelanskih kompanija da prekinu proizvodnju.

Diplomate koje Karakas protjeruje su Kelly Keiderling - otpravnica poslova venecuelanske Ambasade i najviše rangirani američki diplomata u Karakasu, zatim vicekonzul David Mutt i Elizabeth Hunderland, iz političkog odjeljenja Ambasade.

"Apsolutno odbacujemo navode vlade o učešću SAD u bilo kakvom obliku zavjere s ciljem destabilizacije Venecuele", saopšteno je iz američke Ambasade u Venecueli.

Venecuela je posljednji put protjerala američke diplomate 5. marta, kada je dvojici vojnih atašea naloženo da napuste zemlju zbog podržavanja opozicije.

Ta odluka bila je donesena nekoliko sati nakon što je Maduro obavijestio naciju da je umro tadašnji predsjednik Hugo Chavez.