Svijet
0

Venecuela optužuje Kerryja da potiče antivladine demonstracije

FENA
John Kerry
John Kerry
Venecuelanski ministar vanjskih poslova Elias Jaua nazvao je u petak američkog državnog tajnika Johna Kerryja "ubicom venecuelanskog naroda" optuživši ga da potiče demonstracije u kojim je od februara bilo 28 mrtvih.

"Nećemo šutjeti, osuđujemo vas kao ubicu venecuelanskog naroda, gospodine Kerry",kazao je Jaua u govoru održanom u Caracasu.

"Svaki put kada se spremamao da uhvatimo izvršioce nasilja, Kerry daje izjave i odmah dođe do blokade puteva u glavnim žarištima nasilja", kazao je ministar i dodao da je tako bilo i u srijedu kada su tri osobe ubijene u Valensiji.

Kerry je u srijedu tvrdio pred Kongresom da je SAD spreman, ako treba, da se pozove na Interameričku demokratsku povelju Organizacija američkih država i ozbiljno aktivira sankcije, ali je izrazio nadu da će "pritisak regije i susjeda imati bolji učinak.

Sutradan je Kerry ponovo pozvao Caracas da zaustavi "kampanju terora".

Venecuelu od februara potresaju protesti, koje su u početku pokrenuli studenti i koji su se zatim proširili na cijelu zemlju zbog nesigurnosti, inflacije i nestašica, naročito prehrambenih artikala.

Predsjednik Nicolas Maduro, izabran u aprilu prošle godine, osuđuje "pokušaj državnog udara" uz pomoć SAD-a.