Raste napetost
0

Venecuela odbija primiti američkog ambasadora

Sarajevo-x.com
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je potvrdio kako će odbiti diplomatu kojeg je za ambasadora u toj zemlji nominovao američki predsjednik Barack Obama.

Chavez je rekao da neće prihvatiti Larryja Palmera kao izaslanika jer je on nedavno sugerisao kako je moral u venecuelanskoj vojsci nizak te kako raste zabrinutost da su kolumbijski pobunjenici pronašli sklonište u Venecueli.

Socijalistički vođa najavio je još u četvrtak kako će vjerovatno odbiti Palmera kao američkog ambasadora, iako ga još nije potvrdio ni američki Senat.

Glasnogovornici Bijele kuće i State Departmenta nisu se oglasili na to.

"Obama, kako očekujete od mene da prihvatim tog gospodina kao ambasadora", rekao je Chavez i dodao kako je Palmer sam sebe diskvalifikovao.

U dijelu procesa prije potvrđivanja njegove misije u Senatu, Palmer je prošlog mjeseca istakao kako izvještaji govore da je moral u venecuelanskoj vojsci dosta nizak zbog politički motivisanih imenovanja.

Palmer se osvrnuo i na optužbe Kolumbije prema kojima je Chavez ignorisao prisutnost kolumbijskih pobunjenika unutar logora u Venecueli, negirajući da je dao utočište pobunjenicima.

Palmera, koji je služio kao ambasador u Hondurasu i otpravnik poslova u Ekvadoru, Obama je izabrao kako bi popravio američke odnose s Venecuelom. Američki dužnosnici već dugo su kritizirali Chaveza, no američki ambasadori u Caracasu rijetko su iznosili tako oštre stavove u javnosti.

Očekuje se da Senat potvrdi Palmera 7. septembra, nakon što se senatori vrate s godišnjih odmora. Palmer bi trebao zamijeniti Patricka Duddyja, koji je nedavno završio svoj zadatak u Venecueli.

Chavez je imao burne odnose s predsjednikom Georgeom W. Bushom, optužujući predsjednika SAD-a za zavjeru koja je imala za cilj njegovu smjenu.

Chavez je izrazio optimizam da bi se veze između Venecuele i SAD-a mogle poboljšati kad Obama preuzme dužnost, no odnosi su ostali napeti. Naime, on je sad uvjeren kako je i Obamina administracija nastavila kovati zavjeru protiv njegove vlade, dok američki dužnosnici ističu zabrinutost zbog Chavezove politike, koja je po njima prijetnja za slobodu medija i demokratiju u Venecueli, javio je AP.