Svijet
0

Venecuela obnovila diplomatske veze s Kolumbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuela je objavila u nedjelju da obnavlja pune diplomatske veze s Kolumbijiom prekinute u regionalnoj krizi izazvanoj prekograničnim kolumbijskim napadom na ljevičarski pobunjenički logor u Ekvadoru.

Venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je ponovo otvorilo svoju ambasadu u Kolumbiji i da će dopustiti povratak kolumbijskih diplomata protjeranih iz zemlje prošle sedmice.

Ono je kao razlog takvih poteza navelo smanjenje napetosti na samitu u Dominikansskoj Repiblici u petak, gdje su se venecuelanski predsjednik Hugo Chavez i ekvadorski Rafael Correa rukovali s kolumbijskim liderom koji ima američku podršku Alvarom Uribeom nakon napete rasprave, javio je AP.

Venecuela je opisala pomirenje kao "pobjedu mira i suverenosti".

Chavez je naredio zatvaranje venecuelanske ambasade u Bogoti i poslao je vojnike na granicu s Kolumbijom nakon što je Uribeova vlada izvela napad u Ekvadoru 1. marta u kojem je ubijeno 25 ljudi, uključujući i glasnogovornika i vodećeg lidera Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, ili FARC-a.

Venecuela je također saopćila da je protjerala kolumbiujskog ambasadora i sve diplomatsko osoblje.

Kriza je eskalirala na samitu, gdje je Kolumbija obećala da se neće držati svojih prijetnji da će zatražiti podizanje optužbe za genocid protiv Chaveza na međunarodnom sudu zbog navodne podrške FARC-u, koji finansira svoju pobunu kroz otmice i trgovinu kokainom.

Uribe je uputio izvinjenje zbog napada i obećao da neće ponovo kršiti suverenitet drugih zemalja. U zajedničkoj izjavi na samitu sve zemlje su se također obavezale na borbu protiv prijetnji nacionalnoj stabilnosti od "neregularnih i, kriminalnih grupa", uvažavajući kolumbijske optužbe da dva njena susjeda imaju veze s pobunjenicima.