Hugo Chavez
0

"Venecuela neće dati agreman ambasadoru SAD-a"

FENA
Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da njegova zemlja neće dati agreman američkom ambasadoru i osudio je izjavu predsjednika SAD-a Baracka Obame da Caracas ne čini dovoljno u borbi protiv trgovaca drogom.

Obama je nedavno rekao da su Venecuela, Bolivija i Mijanmar "zemlje koje u proteklih 12 mjeseci nisu uspijele da ispune svoje obaveze, u skladu s međunarodnim sporazumima o suzbijanju trgovine drogom".

Chaves je, na sastanku svoje Socijalističke partije uoči izbora za kongres 26. septembra, odbacio te kritike kao "novi napad jenkijevske imperije" i rekao da Obama predvodi "neodgovornu vladu", prenio je AP.

On je ranije više puta dosad optuživao Washington da iz političkih razloga koristi protiv njega pitanje trgovine narkoticima i tvrdio da Caracas ulaže ogromne napore da spriječi i zaustavi protok kokaina iz Kolumbije.

Predsjednik Venecuele je kazao i da su SAD sebe, bez ikakvog prava, postavile za svjetskog sudiju i ponovio da Caracas neće dati agreman ambasadoru Lariju Palmeru.

Chaves je prethodno odbacio Palmera pošto je taj diplomata, tokom saslušanja u Senatu, rekao da je moral vojske Venecuele na niskom nivou, da raste kubanski uticaj na Chavezove vojnike i da kolumbijski pobunjenici nalaze utočište u Venecueli.

"Nećemo mu dozvoliti da stupi na venecuelansku teritoriju. Ukoliko (Amerikanci) odluče da protjeraju našeg ambasadora, neka to učine. To je njihov problem, a ne naš", kazao je Chaves.

Palmer je prethodno bio ambasador u Hondurasu i otpravnik poslova u Ekvadoru.