Svijet
0

Veliko zanimanje za debatu Cheneya i Edwardsa

NINA
Američki dopredsjednički kandidati - republikanac Dick Cheney i demokrat John Edwards održat će samo jednu predizbornu debatu, u Clevelandu u saveznoj državi Ohio.

Dopredsjedničke debate obično su znatno oštrijeg tona od predsjedničkih. Kandidati nesmiljeno napadaju ne samo stavove, nego i ličnosti svojih protivnika.

Ovogodišnja dopredsjednička debata bi, prema analitičarima, mogla odigrati važnu ulogu u konačnom ishodu izbora. Stoga je, prema riječima političkog stručnjaka Stephena Hessa iz Instituta Brookings, večerašnja debata posebno zanimljiva javnosti.

"Cheney je igrao vrlo kontroverznu i vrlo vidljivu ulogu u prve tri godine mandata ove administracije. Mislim da će, između ostaloga i zbog toga ovu debatu pratiti veliki broj ljudi", kazao je Hess.

Analitičari kažu da će publika imati prilike vidjeti dva vrlo različita stila debatiranja - dopredsjednik Cheney, koji se izražava kao profesor, ali je neumoljiv u svojim napadima. S druge strane, senator Edwards je stručnjak za unakrsno ispitivanje, što je izoštrio dok je radio kao advokat.

Debata će biti održana na univerzitetu Case Western Reeserve u Ohiju, jednoj od saveznih država koja bi, kako se vjeruje, mogla odigrati presudnu ulogu na dolazećim izborima. Republikanci nikada nisu uspjeli osvojiti Bijelu kuću, ako nisu osvojili većinu glasova u Ohiou, koji pobjedniku donosi 20 glasova u Izbornom kolegiju, javlja VOA.