Bill Gates u akciji
0

Veliko testiranje vakcine protiv malarije u Africi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki milijarder Bill Gates i 16.000 novorođenčadi iz sedam afričkih zemalja pomoći će da se na ovom kontinentu ostvari najveći medicinski eksperiment ikad izveden, čiji je cilj razvijanje nove vakcine protiv malarije, bolesti koja godišnje ubije oko milion stanovnika planete, najviše Afrikanaca.

Na dvanaestak lokacija naučnici su u završnoj fazi priprema za provjeru djelotvornosti i sigurnosti vakcine "RTS,S" kompanije GlaxoSmithKline, izvještava Reuters.

Mada je još prije dvije decenije ocijenjena kao obećavajuća, ova vakcina se tek posljednjih godina šire testira, zahvaljujući angažiranju organizacije Inicijativa za vakcinu protiv malarije, koju finansira fondacija Billa i Melinde Gates.

Najveće dosadašnje testiranje vakcine "RTS,S" obavljeno je 2003. u Mozambiku na više od 2.000 djece. Tada se pokazalo da ona smanjuje učestalost svih slučajeva kliničke malarije za 35 posto, pri čemu najteže oblike bolesti za gotovo 50 posto.

Računa se da će novi projekt testiranja rezultirati djelotvornijom strategijom za borbu protiv malarije.

Cilj je da se do 2015. postigne djelotvornost ove vakcine od bar 50 posto, a do 2025. godine 80 i više posto. To je manje od uspješnosti vakcina protiv drugih bolesti (efikasnih 80 do 90 posto), ali moglo bi se pokazati dovoljnim da se, uz druge mjere, malarija u najvećoj mjeri suzbije.

Procjenjuje se da ova bolest samo afrički kontinent košta 12 milijardi dolara godišnje, zbog smrtnih slučajeva i zbog izgubljenog rada, iako je posljednjih godina dosta uspjeha u nekim zemljama ostvareno korištenjem mreža za spavanje, novih insekticida i zaprašivanjem prostorija.

Ta sredstva, međutim, nisu dostupna svim stanovnicima najsiromašnijeg kontinenta. Po riječima dr. Norberta Peshua, direktora kenijskog KEMRI Centra za geografska medicinska istraživanja, konačno rješenje za malariju ipak mora biti vakcina.

Stručnjaci upozoravaju da parazita kojim komarci zaražavaju ljude i koji je uzročnik malarije nije lako savladati. Njegov životni ciklus i u komarcima i u ljudskom organizmu je tako kompleksan da uspijeva izbjeći imunološku reakciju, prenio je Tanjug.

Vakcina "RTS,S" predstavlja mješavinu izvjesnog proteina spomenutog parazita i viralnih čestica hepatitisa B. Taj "koktel" stimulira imunološki odgovor ljudskog organizma, čime se smanjuje mogućnost da parazit malarije inficira jetru (svoje glavno stanište u ljudskog organizmu) i razvija se u njoj.