Svijet
0

Veliki zidovi kao rješenje problema tornada

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Gradnjom "velikih zidova" duž takozvane doline tornada mogle bi se srpiječiti katastrofe, tvrde istraživači sa Univerziteta Temple u Philadelphiji.

Profesor Rongjia Tao smatra da bi zidovi, visoki 300 metara i dugi do 100 kilometara, djelovali kao planinski vijenci čime bi bili ublaženi vjetrovi prije formiranja pijavice.

Prema njegovim riječima, gradnja zidova koštala bi 16 milijardi dolara, ali bi bili ušteđene milijarde dolara od šteta nanesenih svake godine.

Profesor je kao primjer naveo Kinu, koju godišnje zahvate samo tri tornada, što je mnogo manje u poređenju sa 803 u SAD.

"Kina, također, ima velike doline od sjevera ka jugu, ali, za razliku od SAD, te ravnice sijeku brda koja su samo nekoliko stotina metara visoka. Ipak, to dovoljno da se ublaže vazdušne struje, prije sudara", zaključuje profesor Tao.

Svake godine, nekoliko stotina tornada prođe kroz zajednice na velikom koridoru sjever-jug između Stjenovitih i planina Appalachian. Predloženi zidovi ne bi štitili naselja, jer ne bi bili dovoljno jaki da blokiraju pokret tornada, ali bi ublažili udare vrelog vazduha sa juga i hladnog sa sjevera, koji i uzrokuju pojavu pijavice.

Međutim, kritičari smatraju da je ova zamisao nefunkcionalna i da bi stvorila više problema nego rješenja.