Svijet
4

Veliki sukobi uličnih prodavača i policije u Hong Kongu, 44 osobe povrijeđene

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Veliki sukobi između policije i građana dogodili su se u Hong Kongu u četvrti Mong Kok, kada su se prodavači hrane i vlasnici tezgi na gradskim ulicama usprotivili akciji veterinarskih inspektora i policije koja im nije dozvolila trgovinu na ulici.

Trgovci su na gradskim ulicama prodavali hranu povodom Lunarne nove godine, ali bez potrebnih dozvola, zbog čega je policija reagovala i pokrenula akciju njihovog nasilnog uklanjanja, prenosi BBC.

Trgovci su se tome usprotivili te su na policiju počeli bacati kamenje, cigle i razne druge predmete. Policija je upotrijebila palice i suzavac te ispalila dva hica upozorenja u zrak. Najmanje 23 osobe su uhapšene.

Povrijeđene su 44 osobe, uključujući policajce i novinare. Ovo su najveći nemiri u Hong Kongu od masovnih prodemokratskih protesta iz 2014. godine.

Ulične tezge na ulicama Hong Konga su uobičajene, naročito u četvrti Mong Kok, gdje se u danima praznika prodaju tradicionalne grickalice. Prethodnih godina vlasti su obično popuštale kada je riječ o dozvolama, međutim, ove godine odlučili su sprovesti opsežne mjere za sprečavanje rada nelegalnih štandova.