Velika Britanija
0

Veliki šoping za veliko smrzavanje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Uvriježeno je mišljenje da Britanci vole da pričaju o vremenu. Dovoljan je samo jedan pogled na listove koji su izašli ovog četvrtka pa da se stekne utisak da još više vole da čitaju o vremenu. Posebno ovih poznih decembarskih dana kada se ostrvo našlo na udaru snijega, leda i niskih temperatura.

Daily Mail upozorava da bi, kako ga naziva, veliko smrzavanje moglo da ugrozi porodično slavljenje Božića po novom kalendaru. List piše da bi haos na putevima, prugama i aerodromima mogao da onemogući okupljanje hiljada britanskih porodica.

I Independent ukazuje na, kako ga list opisuje, pakao za automobile, vozove i avione jer šesti dan za redom temperature ispod nule i mećave stvaraju muke svima koji bi, tokom posljednjih i najživljih predprazničnih četrdeset osam sati da krenu na Božićno slavlje.

Guardian se nadovezuje najavljujući da će ovog četvrtka skoro četiri miliona vozača krenuti put svojih Božićnih odredišta poslije još jednog ledenog dana zbog kojeg su hiljade automobila ostale zaglavljene u snijegu, avion kompanije "Ryan Air" sletio s piste po sletanju a brojni vozovi otkazani. Najveća britanska služba pomoći na putevima navodi da je od petka, zbog lošeg vremena, primila više od sto šesnaest hiljada poziva za pomoć, piše Guardian.

Daily Express je, čini se, uočio lijek za niske temperature i zubato zimsko vrijeme - šoping. List naime piše da će skoro trinaest miliona Britanaca, na Badnji dan, pohrliti u prodavnice kako bi bili sigurani da im arktički vremenski uslovi, bar kada je riječ o iću, piću i po kojem zakašnjelom poklonu, neće poremetiti tradicionalno porodično Božićno praznovanje. Koje će ih, zbog kupovine poklona i obilaženja rasprodaja u naredna tri dana, koštati više od milijardu eura, prenosi BBC.