Svijet
0

Veliki požar guta studije Universala u Los Angelesu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Veliki požar izbio je u nedjelju ujutro u kompleksu filmskih studija Universala u Los Angelesu, uništivši nekoliko setova kulisa za snimanje filmova i dio zabavnog parka za turiste, ali zasad nema izvještaja da je neko stradao, izvijestile su američke TV stanice.

Televizijske snimke iz helikoptera pokazuju kako vatrena stihija guta lažne filmske zgrade i ulice i strukture tematskog parka, a u zrak se diže gusti oblak dima.

S požarom se bori više od 300 policajaca, a u upotrebi su i protupožarni helikopteri, rekao je načelnik vatrogasne službe okruga Los Angelesa Frank Reynoso.

"Proći će neko vrijeme dok ga ne stavimo pod nadzor", dodao je Reynoso.

Požar je počeo oko 4,45 sati ujutro i zahvatio je setove kulisa s lažnim ulicama New Yorka i Nove Engleske, te popularni rollercoaster "Ciklon" iz zabavnog parka. Među oštećenim filmskim građevinama je i poznati toranj sa satom iz filma "Povratak u budućnosti".

"Park će u nedjelju biti otvoren za turiste, iako će dio studijske ture biti skraćen", rekao je Eliot Sekuler, glasnogovornik Universal Studios.

"Požar je izbio u vrijeme snimanje filma", rekao je Sekuler.

Vatrogasni inspektor Los Angelesa Daryl Jacobs rekao je da je u požaru uništene najmanje jedna zgrada studija i tri bloka filmskih kulisa.