Osam puta brže od metka
554

Veliki asteroid prošao pored Zemlje, bez posljedica

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Asteroid veličine nogometnog igrališta upravo je proletio pored Zemlje i, kako je i najavljeno, nije prouzročio n ikakvu opasnost.

Asteroid "2012 DA14" prečnika oko 50 metara proletio je samo 28.000 kilometara od Zemlje, što je toliko blizu Zemlje da su orbite meteoroloških i navigacijskih satelita dalje od njegove.

Asteroid nije bilo moguće vidjeti golim okom, već samo uz pomoć teleskopa nad sjeveristočnim horizontom iza 20 sati po našem vremenu.

Da je kojim slučajem udario u našu planetu, asteroid je mogao zbrisati grad veličine Londona s lica Zemlje, a bilo bi to snagom koja je jednaka jačini 1.000 atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Naučnici su predvidjeli da bi tokom prolaska asteroida pored naše planete moglo doći do poteškoća u prenosu TV-signala. Asteroid "2012 DA14" je prošle godine otkrio španski zubar, zaljubljenik u astronomiju, i od tada je njegova putanja detaljno proučavana.

Prema procjenama, asteroid je projurio pored Zemlje osam puta brže od brzine metka. Ranije danas je meteor eksplodirao iznad Rusije, pri čemu je povrijeđeno 1.100 ljudi, ali astronomi tvrde da se radi o koincidenciji, odnosno da to nema nikakve veze sa prolaskom asteroida "2012 DA14" pored Zemlje.